Rejoindre la communauté

FAQ

Besoin d’aide ? Consultez notre Foire Aux Questions !

Riskerar inte färgningen att skada maskinen eller smutsa ner nästa tvätt?

NEJ, den andra tvätten, som rekommenderas efter färgning, kommer att rengöra maskinen och avlägsna överskottsfärg från plagget. Din maskin är klar för tvätt, men vi rekommenderar att du gör 1 eller 2 tvätt(-ar) med mörk textil efter färgning.

Kommer inte saltet att skada maskinen?

NEJ, det är inget problem att använda, saltet kan inte smutsa ner eller skada din maskin.

Kan man använda något annat salt än koksalt?

Du kan använda IDEAL fixersalt, berikat med fixeringsmedel som förbättrar färgens intensitet. För snabb upplösning i färgbadet kan du också använda fint koksalt som har fördelen att det är billigt.

Måste man använda så mycket salt?

JA, det är en fråga om badförhållande för att lyckas med färgningen. Följ bruksanvisningen. Lägg till 500 g salt för maskinfärgning, om ditt färgämne inte redan innehåller det, oavsett hur mycket färgad tvätt du har. Vid färgning för hand är 400 g tillräckligt.

Vad gör saltet?

Det katalyserar färg- och saltreaktionen på fibern och fixerar därmed färgen permanent. Lägg till 500 g salt för maskinfärgning, om ditt färgämne inte redan innehåller det, oavsett hur mycket färgad tvätt du har; Vid färgning för hand är 400 g tillräckligt.

Hur mycket tvätt kan jag lägga i tvättmaskinens trumma?

Det viktiga är att inte överstiga hälften av tvättmaskinens tvättkapacitet (t.ex. färga endast 1,5 till 2 kg tvätt i en maskin som klarar 5 kg), annars kan det orsaka fläckar eller marmorering. Det bör emellertid uppmärksammas att om stora volymer färgas, även om samma förfarande följs, visar samma antal fall per maskin en färgskillnad mellan de olika färgbaden, oberoende av vår vilja.

Kan man färga polyester, akryl, klorfiber, ... ?

Polyester-, akryl- och klorfiber är industriellt färgat före vävning och färgas inte av hushållsfärger. Dessutom tål de inte höga temperaturer, vilket medför risk för krympning och irreversibel skrynkling av fibern. Det finns för närvarande inget färgämne som kan färga dessa fibrer.

Kan man färga ett tyg som består av 95 % bomull och 5 % elastan?

Ja, det är möjligt att färga elastan upp till 10%.

Kan man färga ett tyg med blandningarna bomull/polyester eller bomull/akryl?

Färgning är möjlig om bomullen har högre procentandel (minst 50 % bomull), men färgen blir mycket ljusare än färgdiagrammet och sannolikt fläckig (originalfärg + färgningsfärg).

Vilka råd gäller för färgning av ull?

Färgning av ull måste utföras med den speciella ullfärgningen för hand i 20 minuter, i en kastrull, genom att lägga plagget i kallt vatten och gradvis höja temperaturen tills det kokar lätt. Det är inte höga temperaturer som krymper ull eller siden utan termiska chocker, det vill säga övergången från kallt till varmt vatten eller vice versa. Syrafärger skyddar också fibern. Var noga med att röra ullen försiktigt under färgningsprocessen för att undvika hoptovning. Vårt råd: Ta en liten bit (sömnad, ficka), mät den torr, doppa den i ljummet vatten, i en kastrull, höj temperaturen tills det kokar lätt, i 20 minuter och låt sedan svalna. Torka och mät igen. Vid krympning rekommenderas inte färgning.

Går det verkligen att färga polyamid (nylon) i 95° c och varför vid så hög temperatur?

Ja, polyamid måste färgas vid denna temperatur. Du måste mjuka upp fibern vid hög temperatur för att penetrera pigmenten på denna syntetiska fiber som är mycket resistent.

Går det att färga kappor, kostymer, jacka av typ flanell?

Färgning av dessa kläder avråds verkligen på grund av instruktionerna för underhållsrengöring som förbjuder all långvarighet i varmvatten, dessutom är det omöjligt att ha en sådan stor kastrull om tyget ska kunna anpassas väl, därmed risk för fläckar eller marmorering.

Går det att färga fina fibrer som kashmir, angora, shetlandsull?

Färgning rekommenderas inte, dessa fibrer är för känsliga och klarar inte att ligga länge i varmt vatten.

Kan jag blanda färgningar för att få fram en unik färgton?

Ja, du kan blanda färgerna inom samma färgningsserie.
Exempel:
• INDIGOBLÅ: 1 Mini Kungsblå (nr. 06) + 1 Mini Jeansblå (nr. 25) för 400 g bomull
• RÖDGUL: 1 Mini Klarröd (nr. 03) + 1 Mini Isbrun (nr. 70) för 400 g bomull
• MANDELGRÖN: 1 Mini Kummin (Nr. 41) + 1 Mini Kungsblå (Nr. 06) för 400 g bomull

Kan man färga ett färgat tyg?

Ja, men målfärgen beror på tygets grundfärg => det är färgadditionsregeln:
Exempel:
• Röd + Blå = Lila
• Blå + Gul = Grön
• Röd + Gul = Orange

Kan jag utföra färgningen på i en tvättautomat?

Färgning i en tvättautomat avråds av flera anledningar: tiderna för dessa maskiner är för korta (ofta mindre än 45 minuter); maskinernas kapaciteter är för stora för att säkerställa ett bra förhållande mellan vattenmängd/färgning.

Ska jag vända mitt plagg ut och in eller inte när jag färgar?

Det spelar ingen roll, men för tjocka kläder (jeans ...), rekommenderar vi att färga dem "UT OCH IN" för ett bättre resultat.

Kan fläckar från blekmedel döljas av färgningen?

När det gäller fläckar (fett, blekmedel eller övrigt) är färgningen inte en färg. Därigenom kan stora fläckar eller färgskillnader uppstå ljusare eller mörkare efter färgning.
2 lösningar:
- Täck fläckarna med en svart, marinblå eller brun märkpenna och färga plagget i svart, marinblå eller brun färg. Denna lösning gäller för små lokaliserade fläckar
- Bleka den fläckiga textilen med ett blekmedel eller klor för att ""neutralisera"" det och sen färga det igen.

Kan jag färga ny textil?

Ny textil måste tvättas minst två eller tre gånger innan färgning för att ta bort appreturer som hindrar färgningen och kan orsaka fläckar eller marmorering.

Kan jag färga mörka artiklar i en ljusare färg?

Ja, men först måste tyget blekas för att ta bort den ursprungliga färgen och "neutralisera" den. Var försiktig, vissa färgäkta färger, som indigoblå, smaragdgrön och en del röda färger bleknar inte.
Nitor Tekstiilivärit © 2024 – Alle rechten voorbehouden